Voor het eerst naar school

Welkom op onze school!

WE KIJKEN UIT NAAR JE KOMST!

Wij werken alle dagen met hart en ziel om het beste onderwijs te voorzien voor jullie kinderen.


Op onze school, denken we hard na over hoe we de zaken aanpakken.


We doen niet zomaar iets, maar proberen ons altijd de vraag stellen: wat doen we, hoe gaan het doen en waarom doen we het. Zo zorgen voor een kwaliteitscyclus op school om ons onderwijs voortdurend te verbetern.


Als je dochter of zoon voor de eerste keer naar school gaat, zal je wel met heel wat vragen zitten. We lijsten er hier al een paar op, om je toch al een beetje beter te laten slapen.

F.A.Q.

Wat is de inhoud van methode-onderwijs voor De Telescoop?

Het voornaamste doel van onze school is leerwinst realiseren voor elk kind dat bij ons naar school gaat. Onafhankelijk van de thuiscontext willen we ieder kind de kans bieden om zijn of haar toekomst op de best mogelijke wijze vorm te geven. Elke factor die een goede toekomst in de weg staat, willen we wegnemen.

We beginnen altijd vanuit de nabijheid van het kind en beschouwen welbevinden en betrokkenheid als vanzelfsprekendheden op school. Niet omdat we verwachten dat deze er automatisch zijn, maar omdat we dit als een van de belangrijkste voorwaarden zien om tot leren en leven te komen. We sluiten aan bij de interesses van onze kinderen en leren hen ook goed te luisteren naar wat anderen belangrijk vinden.

We geloven sterk in een gemeenschappelijk verhaal met solide democratische waarden. Onze leerlingen zijn essentiële partners in het leer- en leefproces op school.

De wereld om ons heen vormt het vertrekpunt om kennis op te doen en verhalen te verbinden. Eigen waarneming zegt zoveel meer dan woorden op papier. Verwondering en beleving staan centraal in ons handelen. Door kinderen de "waarom"-vraag te laten stellen, stimuleren we hun nieuwsgierigheid om zelf naar antwoorden te zoeken.

Bij dat zoekproces willen we hen begeleiden. Daarvoor is het essentieel dat ze goed kunnen lezen, luisteren, samenwerken, zich concentreren en gericht kunnen werken naar een doel. Daarom zorgen we ervoor dat elk kind een solide basis meekrijgt. Zonder die basis ontzeggen we onze kinderen de kans om te groeien. Op onze school is naast de vorm ook de inhoud van primair belang.

De laatste, maar wellicht de meest cruciale pijler, is zelfsturing of zelfregulering. We streven ernaar onze kinderen op te voeden tot individuen die zelfstandig of coöperatief kunnen werken met een minimum aan begeleiding. Dit geeft hen de gelegenheid om zelf te ontdekken, te leren en te reflecteren.


Werken jullie met vakleerkrachten?

Ja, in het lager onderwijs werken we met vakleerkrachten. Dit betekent dat gespecialiseerde leerkrachten lesgeven in vakgebieden zoals wiskunde, taal, muzische vorming, lichamelijke opvoeding en wereldoriëntatie. Door te werken met vakexperten zorgen we ervoor dat onze leerlingen de beste inhoud en begeleiding krijgen. Deze aanpak versterkt niet alleen de kwaliteit van het onderwijs, maar stimuleert ook de interesse van de leerlingen in de verschillende vakgebieden.


Hoe ondersteunen jullie kinderen met specifieke noden?

Vanaf de derde kleuterklas voorzien we individuele leerpaden voor kinderen die hier nood aan hebben. Dit betekent dat we het leertraject aanpassen aan hun niveau en ontwikkeling. Voor sommige kinderen betekent dit extra ondersteuning in taal en rekenen, terwijl anderen verrijking krijgen met uitdagender materiaal. Onze aanpak zorgt ervoor dat elk kind zich op zijn of haar eigen tempo kan ontwikkelen en optimaal kan groeien.


Hanteren jullie enkel Freinet op school?

Met veel toewijding en zorg hebben we op onze school de Freinet-pedagogiek omarmd, een benadering die kinderen centraal stelt en hen actief betrekt bij het leerproces. Het is een filosofie die uitgaat van de natuurlijke nieuwsgierigheid en leergierigheid van elk kind. We zijn trots op de wijze waarop deze methode bijdraagt aan de ontwikkeling van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

Tegelijkertijd erkennen we dat elk kind uniek is, met diverse behoeften en leerstijlen. Daarom verrijken we onze Freinet-didactiek met andere onderwijsmethoden om ons onderwijsniveau te verhogen en een nog steviger fundament voor onze leerlingen te bouwen.

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het idee dat een diversiteit aan leerervaringen de cognitieve ontwikkeling van kinderen ten goede komt. Studies tonen aan dat wanneer leerlingen worden blootgesteld aan verschillende onderwijsmethoden, dit kan leiden tot betere probleemoplossende vaardigheden en een dieper begrip van de lesstof.

Door het beste uit verschillende pedagogieën te halen, creëren we een leeromgeving die niet alleen de academische vaardigheden verbetert, maar ook sociale, emotionele en creatieve aspecten ontwikkelt. Zo bereiden we onze leerlingen voor op een wereld die vraagt om flexibiliteit, kritisch denken en samenwerking.


Hoe weten jullie of leerlingen het gewenste niveau behalen?

Op onze school werken we met uitgebreide data-analyse om het leerproces en lesproces vorm te geven. Evaluaties en observaties dienen als basis voor onze leerkrachten om nog beter in te spelen op de noden en wensen van de leerlingen. Dankzij onze fijnmazige observaties kunnen we tekorten snel bijwerken en krijgen kinderen die de leerstof beheersen uitdagende verrijkingsactiviteiten. Zo garanderen we dat elk kind het aanbod krijgt dat het verdient en nodig heeft.


Hoe communiceren jullie met ouders?

Een sterke samenwerking tussen school en ouders is essentieel voor de ontwikkeling van onze leerlingen. We communiceren via Smartschool voor praktische info en vragen. Daarnaast organiseren we regelmatig oudercontacten om de voortgang van de leerlingen te bespreken en samen te kijken hoe we hen het beste kunnen ondersteunen. We moedigen ouders aan om actief betrokken te zijn bij het schoolleven en bieden hen mogelijkheden om deel te nemen aan activiteiten en werkgroepen.

Hoe verloopt de opvang voor en na school?

Onze school biedt opvang voor en na schooltijd. Ochtendopvang start vanaf 7:30 uur en naschoolse opvang loopt tot 18:00 uur. Deze opvang is bedoeld om ouders meer flexibiliteit te bieden en kinderen een veilige en stimulerende omgeving te geven voor en na de lessen.


Wat doen jullie bij pestgedrag?

Pesten wordt op onze school niet getolereerd. We hanteren een actief antipestbeleid, waarin we preventief werken met sociale vaardigheden, groepsgesprekken en een sterk toezicht. Indien nodig grijpen we snel en doortastend in om een veilige schoolomgeving te garanderen. Daarnaast besteden we aandacht aan sociale vaardigheden en groepsdynamiek om een positieve sfeer te creëren.


Zijn er naschoolse activiteiten?

Ja, we bieden diverse naschoolse activiteiten aan zoals sport, muziek, toneel en STEM-activiteiten. Dit geeft kinderen de kans om hun talenten verder te ontwikkelen en zich ook na schooltijd op een speelse manier te ontplooien.


Zijn er schooluitstappen en meerdaagse reizen?

Ja, we organiseren regelmatig uitstappen om de wereld in de klas te brengen en omgekeerd. Voor de oudste leerlingen voorzien we meerdaagse reizen zoals een bos- of zeeklas, waar ze leren samenwerken, zelfstandig zijn en nieuwe ervaringen opdoen buiten de schoolomgeving.


Gaan jullie zwemmen?

Ja, we gaan vanaf de tweede kleuterklas wekelijks zwemmen. Dit biedt niet alleen extra lichaamsbeweging, maar speelt ook een cruciale rol in de ontwikkeling van zelfsturing en zelfvertrouwen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zwemmen niet alleen de fysieke gezondheid bevordert, maar ook bijdraagt aan de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. Door te leren zwemmen, ontwikkelen kinderen zelfstandigheid en zelfverzekerdheid.


Hoe verloopt de overstap naar het secundair onderwijs?

We begeleiden onze leerlingen actief in hun overgang naar het secundair onderwijs. Dit doen we door gerichte gesprekken met ouders en leerlingen, informatieavonden over studiekeuzes en een nauwe samenwerking met secundaire scholen in de regio. We willen dat onze leerlingen goed voorbereid en zelfverzekerd hun volgende stap zetten.

Met deze toevoegingen hopen we ouders een nog duidelijker beeld te geven van hoe wij bij BS De Telescoop werken en wat zij kunnen verwachten als hun kind bij ons naar school gaat.