21 juni 2017

Over ons

Binnen  het Freinetonderwijs van de Telescoop willen we het leren levensecht maken. De klasactiviteiten vertrekken vanuit de interesses die kinderen en/of de leefgroep naar voor brengen. De kernvraag van ons onderwijs is wat de kinderen boeit en bezighoudt. Zo worden zowel de nieuwsgierigheid als de leergierigheid van het kind geprikkeld en wordt de band tussen de leerstof en de realiteitsbeleving versterkt.

Interactie tussen kind en begeleider (leerkracht),  kinderen in de leefgroep (klas) en kinderen in de hele school, zorgt ervoor dat het leren geen dode materie blijft. Door de leerstof te begrijpen en er het nut van in te zien, wordt leren voor het kind een evidentie.

Begeleiders geven kennis door aan de kinderen en staan model. Verder volgen ze ieder kind in zijn volledige ontwikkeling en oriënteren ze waar nodig.

In de Telescoop wordt weinig klassikaal lesgegeven. De begeleider staat niet vooraan het bord, maar de klas gaat vaak in kleine groepjes aan de slag. Sommige kinderen werken zelfstandig. Zo is het mogelijk dat enkele kinderen aan wiskunde werken, anderen met Nederlands bezig zijn en nog andere een uitstap aan het plannen zijn.

In bijlage ons ‘Visie document’ dat in onze school als leidraad dient voor de volledige werking.

Indien U nog vragen heeft mag u steeds nog meer info vragen bij de leerkracht van jouw eigen kind  of ander teamleden.

Wilt u meer te weten komen over de Feinetpedagogie ga dan zeker een kijkje nemen op deze website.